Lekce 1 - první kroky

08/07/2013 15:03

Jak si můžeš všimnout, tak běžná kytara má 6 strun a spoustu pražců (kovové proužky). Každá struna je laděná na konkrétní tón. Nejtlustší struna je nejčastěji laděná na tón E (tzv. spodní E). Trošku hubenější struna je laděná na tón A. Dále následuje D, G, H a nejtenčí struna je opět laděná na tón E (tzv. horní E). To si zapamatuj! Tedy ještě jednou, tóny (a tedy i názvy) prázdných strun od nejtlustší jsou: E-A-D-G-H-E

 

Teď brnkni na nejtlustější strunu (spodní E) a hned potom na nejtenčí (horní E). Zní podobně, že? To je proto, že jsou laděné na stejný tón (E), ale je mezi nimi interval 2 oktávy. Z tohoto důvodu zní horní E výš než spodní E.

 

Možná tě napadne otázka: "Pokud je interval mezi nejtlustší a nejtenčí strunou 2 oktávy, kde je oktáva mezi nimi?". Levou rukou stiskni strunu D na druhém pražci (tím myslím stisknout strunu těsně před druhým kovovým proužkem) a brnkni na ni pravou rukou. Nezní ti to povědomě? Jasně že - jedná se opět o tón E, ale zní výše než spodní E a zároveň je hlubší než horní E. Našli jsme chybějící oktávu! Nyní už začínáš chápat, co je to oktáva.

 

Hladovíš po informacích? Tak si přečti toto:

V technickém jazyce je oktáva nahoru definovaná jako dvojnásobná frekvence původního tónu. Tedy spodní E má frekvenci 82.407Hz, tón E na druhém pražci struny D (tedy E o oktávu výše) má frekvenci 164.814Hz (2x frekvence spodního E) a frekvence horního E je 329,628Hz (4x frekvence spodního E) atd.

 

Cvičení pro tuto lekci:

Nejprve brnkej postupně od nejtlustší struny (spodní E) po tu nejtenčí (horní E) a zpět a nahlas říkej názvy strun (E-A-D-G-H-E ...). Následně brnkej náhodně na struny a nahlas říkej, jakou hraješ strunu.

 

Další lekce: intervaly

 

Všechny lekce:

lekce 2 - intervaly

lekce 3 - tóny

lekce 4 - první akordy

lekce 5 - sedmičkové akordy

lekce 6 - volné akordy

lekce 7 - akordové postupy I

lekce 8 - akordové postupy II

lekce 9 - arpeggia

lekce 10 - stupnice

Diskusní téma: Lekce 1 - první kroky

No comments found.

Search site