Lekce 2 - intervaly

08/07/2013 15:30

Díky minulé lekci máš zkušenost s tím, jak zní oktáva. Teď se mrkneme i na ostatní intervaly. Interval je vždy reprezentován dvěma tóny. Přesněji řečeno, je to kombinace dvou tónů. Nejmenší interval zvaný čistá prima, je reprezentovaný číslem 1 a skládá se ze dvou úplně stejných tónů. Pro další vysvětlování se nejdřív mrkni na tuhle tabulku:

zkratka název intervalu vzdálenost mezi tóny
1 čistá prima 0 půltónů
b2 malá sekunda 1 půltón
2 velká sekunda 2 půltóny
b3 malá tercie 3 půltóny
3 velká tercie 4 půltóny
4 čistá kvarta 5 půltónů
b5 tritón  6 půltónů
5 čistá kvinta 7 půltónů
b6 malá sexta 8 půltónů
6 velká sexta 9 půltónů
b7 malá septima 10 půltónů
7 velká septima 11 půltónů
8 čistá oktáva 12 půltónů

Všimni si, že je zde 12 intervalů a 13. interval je oktáva (tj. první a poslední tón intervalu je stejný, ale zní výš nebo níž). Rozdíl mezi jednotlivými intervaly (řádky v tabulce) je vždy jeden půltón (tedy každý další interval je vždy o půl tónu větší než ten předchozí). A další věc, která z tabulky vyplývá je, že po každých 12ti půltónech dostaneš oktávu.

 

Nyní se podívej na svou kytaru. Rozdíl mezi jakýmkoliv tónem a tónem o jeden pražec vyšším (nebo nižším) je také jeden půltón. Teď zahraj jakýkoliv tón. Například spodní E (prázdná nejtlustší struna). Uvažujme tento tón jako základní tón (první tón intervalu). Když zahraješ tento tón a pak druhý tón se stisknutou strunou na prvním pražci, uslyšíš interval b2 (malá sekunda). Když zahraješ prázdné spodní E a pak tón na druhém pražci této struny, uslyšíš interval 2 (velká sekunda).

 

Můžeš pokračovat až v jednu chvíli zjistíš, že tón, který se ozve při stisknutí 12. pražce je stejný jako tón prázdné struny. Zkus si to i na ostatních strunách. Brnkni na jakoukoliv prázdnou strunu, pak ji stiskni těsně před dvanáctým pražcem a znovu brnkni. Uslyšíš stejný tón, ale vyšší - to je oktáva.

 

Všimni si, že na většině kytar jsou tečky vedle pátého a dvanácteho pražce. To ti může pomoci zjistit, na které části hmatníku se právě nacházíš...

 

Cvičení pro tuto lekci:

V první části cvičení brnkni nejprve prázdnou strunu (např. spodní E) a pak tuto strunu stiskni na prvním pražci a znovu brnkni. Pozorně poslouchej tyto dva tóny a zároveň si nahlas řekni, co je to za interval (b2). Další dvojice tónů, kterou budeš hrát, bude od sebe o jeden pražec dál než minule (tedy prázdná struna a pak tatáž struna stisknutá na 2.pražci, tedy interval 2). Dále budeš postupovat podle tabulky nahoře, až se dostaneš k oktávě (12.pražec).

 

Druhá část cvičení bude podobná, ale s tím rozdílem, že druhý tón zvolíš náhodně (tedy např. prázdná struna a pak tatáž struna třeba na 5.pražci) . Opět pozoroně poslouchej a nahlas řekni, co je to za interval (v tomto příkladě 4). Aspoň pár minut to zkoušej, abys získal (získala) trošku představu o tom, jak který interval zní...

 

Příští lekce: tóny

 

Všechny lekce:

lekce 1 - první kroky

lekce 3 - tóny

lekce 4 - první akordy

lekce 5 - sedmičkové akordy

lekce 6 - volné akordy

lekce 7 - akordové postupy I

lekce 8 - akordové postupy II

lekce 9 - arpeggia

lekce 10 - stupnice

Diskusní téma: Lekce 2 - intervaly

No comments found.

Search site